8 listopada klasy pierwsze Szkoły Podstawowej wzięły udział w programie edukacyjnym „Śniadanie Daje Moc”. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia, obchodzony do niedawna tylko w kilku krajach europejskich.

Od kilku lat, z ogromnym powodzeniem, jest również obchodzony w Polsce. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Celem programu jest zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka, przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia. W tym dniu pierwszaki przyniosły do szkoły zdrowe produkty spożywcze, z których powstały apetyczne kanapki. Na ciemnym pieczywie pojawiła się sałata, biały ser, pomidor, ogórek oraz papryka. Podczas uroczystego wspólnego śniadania, gościem honorowym była Pani Dyrektor Elżbieta Ciechanowicz. Prezentacje na temat zdrowego odżywania oraz zawartości witamin w poszczególnych produktach, przygotowały uczennice gimnazjum, Weronika z klasy 3F oraz Alicja z klasy 2E. Dziewczęta zadbały również o zabawową formę prezentacji, zadawały uczniom pytania, a po udzielenie poprawnej odpowiedzi dzieci otrzymywały nagrody. Przygotowały również pyszną sałatkę owocową oraz warzywne koreczki. Najlepszym podsumowaniem udanego śniadania były puste talerze po zdrowym posiłku.

 

Galeria adjęć

https://sniadaniedajemoc.pl